Skip to main content

Toekennen zonder keuren, nieuwe aanpak UWV?

14 januari 2022

Al eerder informeerden wij u over het nijpende tekort aan verzekeringsartsen bij het UWV en de problemen die daardoor ontstaan. Het UWV komt echter met een opmerkelijk plan om de achterstanden weg te werken, namelijk door WIA-uitkeringen toe te kennen zonder een (wettelijk verplichte) medische beoordeling door de verzekeringsarts. RTL nieuws maakte gisteren bekend dat er in Zwolle vorig jaar al een aantal WIA-uitkeringen zijn toegekend zonder voorafgaande medische keuring door een verzekeringsarts en mogelijk ook zonder arbeidsdeskundige beoordeling. In Hengelo staat nu een grootschaligere pilot gepland waarbij het UWV ook zonder medische beoordeling WIA-uitkeringen wil gaan toekennen.

Het tekort aan verzekeringsartsen bij het UWV is een enorm probleem bij het UWV. Dit merken wij met onze klanten ook in de dagelijkse praktijk. Mensen moeten (te) lang wachten op een beslissing, overgangsbeslissingen (van de WGA naar de vervolg- of de aanvullingsuitkering) worden met regelmaat genomen zonder nieuw medisch onderzoek, termijnen in bezwaarprocedures worden niet gehaald etc. Hiervoor moet ook echt een oplossing komen. Het toekennen van WIA-uitkeringen zonder medische keuring door de verzekeringsarts kan echter niet de oplossing zijn. Door RTL nieuws is al gewezen op de rechtsongelijkheid waar deze aanpak toe kan leiden, doordat de ene verzekerde wel een uitkering krijgt, terwijl een andere verzekerde in een vergelijkbare situatie geen uitkering krijgt. Ook voor werkgevers is deze ontwikkeling heel slecht, omdat werkgevers vaak linksom (via de gedifferentieerde premie) of rechtsom (als eigenrisicodrager) de rekeningen betalen van de WIA-uitkering.

Mocht je als werkgever twijfelen of een WIA-beslissing op goede gronden tot stand is gekomen, dan kun je binnen zes weken bezwaar maken tegen de beslissing van het UWV. Op die manier kun je (laten) controleren of een besluit op de juiste wijze is genomen.

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/5280785/uwv-wia-uitkering-ziek-wachtlijsten-verzekeringsartsen-wga

Gepubliceerd op LinkedIn: 14 januari 2022.

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
17 mei 2024

Dilemma Vrijdag 😎

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEOntslag op staande voet: dezelfde dag ontslaan of een paar dagen later in het kader van onderzoek? Ontslag op staande…
AlgemeenArbeidsrechtRogier Kingma
16 mei 2024

Ontslag op staande voet: het belang van een goede opzeggingsbrief (mededeling van dringende reden)

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWil een ontslag op staande voet rechtsgeldig zijn moet voldaan worden aan enkele vereisen. Zo moet er sprake zijn van…