Skip to main content

Coronacrisis: huurprijsvermindering bedrijfsruimte

26 augustus 2020

Als gevolg van de coronacrisis heeft de overheid beperkende maatregelen genomen. Deze overheidsmaatregelen hebben veel ondernemers hard getroffen. Deze maatregelen hebben er zelfs toe kunnen leiden dat gehuurde bedrijfsruimten niet konden worden gebruikt. Kan een dergelijke situatie een huurprijsvermindering tot gevolg hebben?

De kort gedingrechter van de rechtbank Amsterdam heeft hierover een (voorlopige) uitspraak gedaan.

Kort gezegd, ging het in deze zaak om een horecaondernemer die een café-restaurant exploiteert. Hij huurt hiervoor een bedrijfsruimte. Door de genomen overheidsmaatregelen (om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan) heeft deze ondernemer een lange tijd zijn café-restaurant moeten sluiten.

De rechtbank Amsterdam heeft in deze zaak de overheidsmaatregelen als onvoorzienbare omstandigheden aangemerkt. Naar het voorlopig oordeel van de rechtbank hebben deze onvoorziene overheidsmaatregelen tot gevolg dat deze gehuurde bedrijfsruimte niet overeenkomstig de bestemming kon worden gebruikt. Deze aantasting van het huurgenot wordt daarom beschouwd als een gebrek. Volgens het voorlopig oordeel van deze rechtbank was weliswaar de verhuurder in staat om de bedrijfsruimte feitelijk beschikbaar te stellen, maar die beschikbaarstelling had voor de huurder iedere zin verloren. De gehuurde bedrijfsruimte kon immers niet worden geëxploiteerd als gevolg van dit gebrek. De rechtbank besloot daarom een huurprijsvermindering toe te passen.

Gepubliceerd op LinkedIn, 26 augustus 2020

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtPascal WillemsSociale zekerheid
16 april 2024

Law Talk 95: Special met Natascha Schenk: over jobcarving en de verplichting om een passende functie te creëren

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk gaan mr. Pascal Willems en "special guest" mr. Natascha Schenk in op de vraag…
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
12 april 2024

Dilemma vrijdag 😎

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEW𝐞𝐫𝐤𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐭 𝐨𝐩 𝐞𝐞𝐧 𝐬𝐜𝐡𝐨𝐨𝐥 𝐦𝐞𝐭 𝐣𝐨𝐧𝐠𝐞 𝐤𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐧. 𝐄𝐞𝐧 𝐤𝐢𝐧𝐝 𝐬𝐭𝐞𝐩𝐭 𝐭𝐞𝐠𝐞𝐧 𝐡𝐚𝐚𝐫 𝐚𝐚𝐧 𝐰𝐚𝐚𝐫𝐝𝐨𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫 𝐥𝐞𝐭𝐬𝐞𝐥 𝐡𝐞𝐞𝐟𝐭. 𝐇𝐚𝐝…