Coronacrisis: huurprijsvermindering bedrijfsruimte

26 augustus 2020

Als gevolg van de coronacrisis heeft de overheid beperkende maatregelen genomen. Deze overheidsmaatregelen hebben veel ondernemers hard getroffen. Deze maatregelen hebben er zelfs toe kunnen leiden dat gehuurde bedrijfsruimten niet konden worden gebruikt. Kan een dergelijke situatie een huurprijsvermindering tot gevolg hebben?

De kort gedingrechter van de rechtbank Amsterdam heeft hierover een (voorlopige) uitspraak gedaan.

Kort gezegd, ging het in deze zaak om een horecaondernemer die een café-restaurant exploiteert. Hij huurt hiervoor een bedrijfsruimte. Door de genomen overheidsmaatregelen (om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan) heeft deze ondernemer een lange tijd zijn café-restaurant moeten sluiten.

De rechtbank Amsterdam heeft in deze zaak de overheidsmaatregelen als onvoorzienbare omstandigheden aangemerkt. Naar het voorlopig oordeel van de rechtbank hebben deze onvoorziene overheidsmaatregelen tot gevolg dat deze gehuurde bedrijfsruimte niet overeenkomstig de bestemming kon worden gebruikt. Deze aantasting van het huurgenot wordt daarom beschouwd als een gebrek. Volgens het voorlopig oordeel van deze rechtbank was weliswaar de verhuurder in staat om de bedrijfsruimte feitelijk beschikbaar te stellen, maar die beschikbaarstelling had voor de huurder iedere zin verloren. De gehuurde bedrijfsruimte kon immers niet worden geëxploiteerd als gevolg van dit gebrek. De rechtbank besloot daarom een huurprijsvermindering toe te passen.

Gepubliceerd op LinkedIn, 26 augustus 2020

Nieuws & Kennis

Pascal WillemsWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2023!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtJanna van der Kamp
29 november 2022

Disfunctioneren; erkennen of ontkennen?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEDisfunctioneren kan grofweg verdeeld worden in twee categorieën; i) niet geschikt zijn voor de uitoefening van de werkzaamheden/taken, en/of ii)…
AlgemeenArbeidsrechtMarieke Hulstijn-Botter
24 november 2022

Bedenk goed wat je met je tankpas doet!

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWij zien het vaak de laatste tijd, werknemers die op oneigenlijke wijze gebruik maken van de tankpas voor hun leaseauto.…